O poletni šoli

Poletna matematično-fizikalna šola bo potekala 21. – 25. 8. 2023 od 9:00 do približno 18:00. Predviden je dopoldanski del, odmor za kosilo in druženje, popoldanski del, eno malo daljše popoldansko srečanje za delo v laboratorijih (najkasneje do 20:00) ter eno večerno srečanje od 20:00 do 23:00 za astronomska opazovanja.

Aktivnosti bodo potekale predvsem v obliki delavnic s poudarkom na aktivni udeležbi dijakov.

Spodaj so opisi le nekaterih izmed delavnic. Trenutni urnik delavnic, ki pa se lahko še nekoliko spremeni, je dostopen na spodnji povezavi.
Urnik (možne so še spremembe)

Kvantna mehanika dvonivojskega sistema

Dvonivojski sistemi so osnova kvantnih tehnologij sedanjosti. Kaj sploh je kavntna mehanika in v čem se razikuje od klasične mehanike, ki jo poznamo iz vsakdanjega življenja? In kako nam lahko posebnosti kvantne mehanike pomagajo v tehnologiji? Ne bomo ostali na nivoju zgodbic. Spoznali boste osnovna pravila računanja v kvantni mehaniki in sposobni boste napovedati izide nekaterih poskusov.

Fraktali v kompleksni dinamiki

Morda ste že kdaj videli slike fraktalov, gre za tiste lepe vzorce, katerih oblike se ponavljajo, ko jih pogledamo od bližje.
Ena izmed vej matematike, kjer najdemo fraktale, se imenuje kompleksna dinamika.
Tu opazujemo, kaj se dogaja, ko točko v kompleksni ravnini zaporedoma preslikamo z neko funkcijo.
Na delavnici bi si ogledali fraktale, ki nastanejo s pomočjo polinomov, in spoznali pojme, kot so Fatoujeva in Juliajeva množica.

Porazdelitev praštevil

Praštevila so gradniki vseh naravnih števil, saj velja, da lahko vsako naravno število zapišemo kot produkt praštevil. Na delavnici si bomo ogledali nekaj osnovnih lasnosti praštevil. Spoznali bomo tudi nekaj rezultatov o tem, kako so praštevila razporejena med naravnimi števili.

Gradientni spust

Ko kroglico položimo na klanec, se po njem skotali navzdol. Na delavnici boste po korakih spoznali, kaj ima kotaljenje kroglice po klancu skupnega z zelo različnimi, nikakor ne zgolj matematičnimi problemi, med drugim tudi s strojnim učenjem.

Neskončne igre

Neskončnost od nekdaj bega naš um. Pogledali si bomo neskončne različice znanih iger in ugotovili, kaj nam omogoča ta dodatna svoboda. Ali imamo še vedno zmagovalno strategijo? V koliko potezah lahko zmagamo? Odkrijmo, kaj se dogaja v neskončnem svetu.

Krivulje in ploskve

Krivulje in ploskve lahko opišemo na več načinov, na delavnici bomo spoznali njihov parametrični opis. Izpeljali bomo parametrizacije krožnice, cikloide, kardioide, sfere itd. ter jih predstavili v GeoGebri.

LED

Sveteče diode (LED) poznamo že vsi iz našega vsakdanjega življenja. Ampak kako se obnašajo LED kot elementi v vezju ob upornikih in baterijah? In kakšne skrivnosti še skrivajo? To bo predmet raziskovalne delavnice, kjer boste sami raziskali delovanje LED in spoznali ta zanimiv elektronski element, ki ga ves čas videvamo, a slabo poznamo.

 

In še matematičnih in fizikalnih tem…